29 Kasım 2009 Pazar

***örgü bebek battaniyesi

eltimin 5 aylık bebeği için ördüm..bayramda hediye etmenin mutluluğunu yaşıyorum....yapılışını en yakın zamanda anlatacağım ...bu örnepği derya baykal hanımın programında nimet hanım göstermişti..ben oradan  çıkardım...




ÖRNEK ANLATIMI:önce seçeceğimiz İKİ renkten birisi ile başlıyoruz.bu yüzde iki rengi,diğer yüzde ana rengi kullanacağız..bu örgüde püf noktası iki renk sağ uçta takılı olup ana renk ise örgünün sol ucunda takılı olacak..istediğimiz genişlikte zincir çekiyoruz..ben nako vizon,kartopu zincir iplerini kullandım..4 no veya daha kalın bir tığ kullanabilirsiniz.daha sonra 7 zincir çekerek eşit aralıklarla kafesler yapıyoruz...



sıra sonunda sarı ipi bırakıp ikinci rengimize(battaniyede MAVİ  renge,örnekte kırmızı renge-yani ana renge)geçiyoruz.kenara sabitledikten sonra sarı ile yaptığımız kafesler arkada kalacak şekilde önden,kafeslerin ortasına iki trabzan yapıyoruz-3 zincir çekip aynı yere 2 trabzan daha yapıyoruz.diğer kafese geçerken arada hiç zincir çekilmiyor..


sıra bitince arkayı çeviriyoruz...yine kırmızı ipimizle7 zincir çekip bir önceki sırada yaptığımız trabzanlı örneğin aralarına batıyoruz.almadan sık iğne ile batıyoruz.bu defa ikinci rengin kafesleri oluştu..


kırmızı rengi önce trabzanla örnekledik, arka sırada kafeslerini yaptık..şimdi arkayı döndürüp ikinci rengimizi (battaniyede krem renk burada yeşil) takıyoruz ve trabzanlı örneği uyguluyoruz..


trabzanlı yeşil sırayı bitirince arkayı çevirip yine yeşille 7 zincirli kafesleri yapıyoruz..yani hangi rengi örersek iki defa geçiyoruz..


burası püf noktası.yeşil ipi kafesleri yapıp sarı ile aynı kenara getirince orada bırakıyoruz..sıra başından kırmızıyı alıp örüyoruz..bu aşama modeli oluşturuyor...BİR ÖNCEKİ SIRADAKİ KIRMIZI İPİN  7 ZİNCİRLİ KAFESİ İLE ÜST SIRADAKİ YEŞİLİN TRABZANLARI ARASINDAKİ 3 ZİNCİRLİ kısma beraber batarak kırmızı örneği oluşturuyoruz..bu sırada yeşil ipin kafesi için yaptığımız 7 zincir arkada boşta kalıyor..onu da bir sonraki sırada kullanacağız..


kırmızıyı bitirip arkayı çevirince boşta kalan yeşil zincirler görünüyor sanırım.yine kırmızının 7 zincirini bata çıka sıranın sonuna ulaştık.ipi orada bırakıp,örgüyü çevirmeden sıra başından sarı ipe geçeceğiz...



sarı iple; boşta kalan yeşil ipin zinciri ile üst sıradaki kırmızının 3 zincirli arasını beraber örüyoruz..


bu defa da kırmızının kafesleri yukarıda görüldüğü gibi boşta kalıyor...yine sarı ile kafesler yapılıp ip yeşil iple aynı kenarda bırakılacak ve kırmızıya geçilecek...hadi kolay gelsin....(yaklaşık 700 gr ip kullandım)

  POPCORN STİTCH NOHUT VEYA PATLAK MISIR MODELİ YAPILIŞI Örnek iki şekilde örülüyor..fıstık modelinden ayrı olarak..çok beğenilen ka...